dissabte, 10 de març del 2012

El retorn del soldat



Hi ha dos tipus de novel·les de guerra, les estrictament bèl·liques i centrades en els episodis de combat o bé aquelles que parlen de fets concrets o de retalls de la vida corrent fora dels camps de batalla. El retorn del soldat és d'aquestes últimes tot i que va més enllà malgrat les només 143 pàgines, potser perquè és la primera novel·la sobre la Primera Guerra Mundial escrita per una dona.

Escrita durant la Primera Guerra mundial és un clar exemple de les conseqüències que la guerra té en el comportament humà. Mentre el capità Baldry és al front, la Kitty, la seva esposa viu en una casa de camp als afores de Londres amb la cosina d'ell, la Jenny, envoltada de flors, plantes i coses plaents amb el servei a la seva disposició.
La Jenny esdevé la narradora de la història malgrat no ser-ne la protagonista principal però sí molt propera, ja que viu enamorada, en secret, del seu cosí. Un bon dia reben notícies del capità després de mesos sense saber-ne res, els comuniquen que està ingressat a l'hospital com a conseqüència d'una explosió si bé no té cap lessió física el capità pateix una amnèsia que li esborra els últims 15 anys de vida. En Chris Baldry és incapaç de recordar res dels darrers anys i no reconeix la seva dona i a la seva cosina només la recorda com una nena, antiga companya de jocs infantils. En Chris només demana per la Margaret, un antic amor de joventut que va viure intensament.
A ulls de la Kitty, pura elegància i bellesa, i la Jenny, cosina abnegada, la Margaret no els suposa cap amenaça, però això decideixen convidar-la a casa per ajudar en Chris a recuperar la memòria... El que elles no s'esperen és la reacció d'amor d'en Chris per a la Margaret.
La Margaret ben aviat haurà de triar entre amagar la veritat a en Chris o ajudar-lo a recuperar la memòria, cosa que implicarà que es consideri guarit i el retorn al front... Quin paper hi tindrà la Kitty, de classe benestant i molt preocupada pel paper del matrimoni en societat? I la Jenny, la cosina enamorada en secret que viu al costat de la Kitty per poder estar a prop d'en Chris...
Sens dubte una primera novel·la que sorprèn, escrita quan l'autora només tenia 26 anys i que ens fa endinsar en els laberints de la memòria i en la percepció de la realitat que tots tenim.

Publicada per Viena
Traduïda per Francesc Parcerisas

3 comentaris:

Zerozerosset ha dit...

Per la descripció que en fas sembla interessant. (En llegir-ho, no he pogut deixar de visualitzar les imatges de la sèrie "Downton Abbey!!")

Antoni ha dit...

Hola,

M'ha semblat molt interessant l'argument. L'havia tinguda ja entre les mans en una llibreria però pensava que se centrava més en el conflicte bèl·lic i la vaig deixar passar.

La tensió psicològica a la casa, amb les tres dones al voltant d'un home, m'ha fet recordar Ethan Frome, d'Edith Wharton. En aquest cas eren dues dones i un home dèbil: un text fenomenal.

Gràcies, la teua ressenya m'ha convençut de comprar-la urgentment. A més, els de Viena editen tan bé que, només pel plaer de veure i tocar el llibre, paga la pena.

carina ha dit...

Magnífica ressenya, ja tinc ganes de llegir el llibre. M'interessen molt aquestes històries al marge, d'aquests herois més anònims... m'agraden els personatges rodons, amb profunditat psicològica... m'agradarà segur. Gràcies per la descoberta