dissabte, 16 de juliol de 2011

Signatura 400


"Pero la vida no es un programa de lavadora."

Una bibliotecària silenciosa, invisible, amant de la bona literatura. Deixa les oposicions per un home, una història d'amor que fracassa però que la porta a ser bibliotecària. I així entre volums empolsinats i amb un carretó de llibres per ordenar aquesta bibliotecària anònima ens ofereix un monòleg sensacional sobre la cultura literària.
Des d'aquí només us animo a llegir-lo, l'he trobat divertit, encantador però mordaç i amb molta força. Diu coses que jo no puc dir en veu alta, però que penso...

"Apartar la grasa. Cero piedad con los libros malos. Y, ante la duda, seamos malos."

"Al lado, la selección de música. Justo detrás, la sección de deuvedés. A esto nos lleva la democracia cultural. Ya no es una biblioteca donde reina el sordo silencio de las estanterías inteligentes, es una área de recreo donde uno viene a distraerse. En Cultura se dan bombo y, allá arriba, el director tan contento. Pero ¿qué se ha creído? Conozco sus argumentos, señor ministro: convertir la mediateca en un lugar de placer y de convivencia en el corazón mismo de la ciudad. Que la entrada a la biblioteca sea menos intimidatoria. Aliar placer y cultura para que la cultura sea un placer y blablablá. Pero todo es una farsa, un embuste, una manipulación. La cultura no es un placer. La cultura es un esfuerzo permanente del ser para escapar de su vil condición de primate subcivilizado."

"En realidad, señor ministro, usted los distrae porque les tiene miedo. Ruido, siempre ruido, nunca el silencio de un libro, nunca. Hay que reaccionar, hay que hacer algo, el ministro os tiene engañados, jovencitos, sabe muy bien que la revolución no se gesta en el ruido, sino en el silencio susurrante de las lecturas personales."

Us podria anar citant tot el llibre, però més val que us hi capbusseu, no us portarà més de dues horetes tot i que voldreu rellegir-lo, una bibliotecària que no en sabem el nom que ja no creu en l'amor, però que guarda unes arracades al calaix per si mai truca a la porta.

Menció especial per l'edició acurada i el disseny del llibre.

Publicat per Blackie Books.
Traduït per María Enguix Tercero

5 comentaris:

Anònim ha dit...

uau, se m'està acudint que el podriem enviar a la direcció de Tv3 amb una faixa que hi digués " en defensa de l'hora del lector i de la cultura intel.ligent"

L'Espolsada llibres ha dit...

Bona idea! :P

SU ha dit...

Vosaltres voleu que la "TerriBles" us enviï a casa un guionista de "La Riera", no? Sou unes terroristes culturals, noies!

Apuntat el llibre, Fe! Gràcies!

Petons i bons llibres,

SU

Màgia ha dit...

Em crida molt l'atenció, me l'apunto i espero llegir-lo ben aviat!

Per cert, dono suport a la iniciativa de viuillegeix d'enviar el "regalet" a TV3 ;)

bajoqueta ha dit...

Entrar aquí és sortir en una pila de bones recomanacions. Vaig a fer un visita pels que tinc pendents que fa dies que no entrava.

Bones vacances! Quan les facis... :)