dissabte, 9 de gener del 2010

Todos los colores del sol y de la noche



"¿Y los colores del sol? Ésta era probablemente una idea descabellada que me venía a la cabeza una y otra vez en los momentos de gran desconsuelo. Mi vida tiene los colores del sol. Cuando apenas podía respirar y se me hinchaban los pies. Mi vida tiene los colores del sol. Cuando me dolían todos los huesos, cuando era incapaz de comer y de beber, cuando no me daban nada. Mi vida tiene el color reluciente del sol. "

Aquest llibre delicat m'ha acompanyat els primers dies de l'any, feia dies que em feia l'ullet i ja n'havia sentit a parlar a Una illa plena de llibres i a Món de llibres.
Lenka
Reinerová, a qui desconeixia, fa un autoretrat del que va ser el seu empresonament fruit de les purgues estalinistes. Dona compromesa socialment veu com el seu món es capgira quan és empresonada pels "seus".

Reinerová és testimoni i víctima de dos moments que han marcat la història d'Europa. Quan les tropes nazis envaeixen Praga fuig cap a França, allà és empresonada i deportada al camp de dones de Rieucros. Aconsegueix fugir i s'exilia a Mèxic, quan decideix tornar a Europa convençuda que el pitjor malson ja ha passat, és empresonada per aquells a qui creia companys de lluita per un món més just. El seu somni d'ideal socialista es convertí en un malson.

"¿Por qué me retenían por "si acaso"? ¿Por qué estaban detenidos todos los demás, los que tosían en celdas vecinas, los que lloraban, reían como locos, gritaban o incluso se quitaban la vida? Todo esto ocurría en el marco y por causa de la arbitrariedad de un régimen humillante, y encima, decían, en nombre del socialismo, en cuyos ideales humanistas había yo depositado tantas esperanzas."

Testimoni delicat, dur, emotiu i sorprenent que transmet optimisme com els colors. No us el deixeu perdre.

"La vida puede ser mucho más fuerte que la muerte. Sólo hay que saber por qué se vive."

Publicada per Libros del Asteroide

5 comentaris:

Montse ha dit...

Com sempre, Fe, els teus comentaris dels llibres són molt engrescadors. Me l'apunto a la llista.
I aprofito per recomanar-te una obra de teatre.És diu "Rock&Roll", la fan al Teatre Lliure a Barcelona, comença amb la Primavera de Praga i fa un recorregut interessant pels ideals del moment. Està molt ben interpretada i escenificada. A mi em va agradar molt.

Sílvia Tarragó Castrillón ha dit...

El títol em recorda a una estrofa de la cançó Parlant-me de tu, de Raimon "tots els colors de la terra i del aigua...". D'altra banda, el tema m'interessa però em fa una mica de por perquè dos llibres que vaig llegir d'aquesta editorial no em van agradar, un problema meu perquè tots dos tenien crítiques genials. Tanmateix, gràcies Fe, potser m'arrisco perquè m'ha recordat una mica a la Nemiròvsky.

L'Espolsada llibres ha dit...

Montse, m'aounto la teva recomanació!
Sílvia, els llibres que no t'han agradat eren de literatura nord-americana i aquest no hi té res a veure. Jo crec que et pot agradar i molt!

Rosa ha dit...

Hola Fe,
M'apunto el llibre per més endavant. Té pinta de ser molt interessant.
Fins aviat

Rosa

Tonina ha dit...

Me l'apunto per més endavant. Em sembla que és dels que m'agraden, segur!
Gràcies per la recomanació.