dissabte, 3 d’octubre del 2009

Incerta glòria




És tan immensa que només puc recomanar-la.

Llegiu-la i viviu-la.

Des del front:

"Escric a l'amor de la foguera. En aquestes altures desolades les matinades són fredes. M'acompanya en sordina el xup-xup de la sopa de campanya que serà el nostre desdejuni. S'han acabat les repúbliques d'oficials; des del cap de la brigada fins a l'últim recluta tots mengem el mateix. Santa igualtat de la sopa militar!"


"Aquestes nits sense lluna a la carena pelada són prodigioses. A través de l'aire tan sec d'aquests deserts les estrelles semblen ulls molt clars que us travessen com amb una rara perspicàcia. Conec les constel·lacions i m'entretinc a observar el camí que d'una nit a l'altra han fet els planetes a través d'elles; és en Cruells que m'ha ensenyat a entendre-m'hi una mica, a les primaries m'hi perdia. Quan me'n torno sol cap a la meva xabola, poc abans de clarejar, el que més em meravella és aquella pau tan estranya. Els homes han deixat fa estona de matar-se; només se sent la fressa a penes perceptible de la brisa nocturna i la rialleta del gall carboner, al lluny, que sembla mofar-se de les nostres victòries."


"Vam viure diversos dies amagats en aquell bosc. A despit dels morters, les metralladores enemigues ens caçaven cada vegada que intentàvem sortir-ne. Havíem consumit les provisions i l'aigua. Recordo com una al·lucinació l'última sortida, desesperada. Els reclutes em seguien com il·luminats. Jo no tenia consciència de res; només una cosa: marxar endavant! Sentia les metralladores com si em trobés al despatx del tiet Eusebi quan les quatre mecanògrafes escriuen a la vegada."


"Descobrir ja seria triomfar i només triomfen els imbècils, els incapaços de proposar-se res d'impossible."

Incerta glòria, part I, Joan Sales, ed. Club editor

12 comentaris:

Anònim ha dit...

Fe, estic amb tu. Una novel·la magistral, s'ha de llegir per entendre-ho.

Núria ha dit...

És un repte. Em fa respecte llegir-la, però per tot el què se'n diu i qui n'és l'autor seguríssim que val molt la pena.

viu i llegeix ha dit...

Si, magistral.

marta ha dit...

és una meravella. En aquest llibre hi surt tot i no sobra res. L'any passat vaig llegir-lo i em vaig dedicar a regalar-lo a persones que m'estimo i a demanar-lo a llibreries on no el tenien

Júlia ha dit...

Un gran llibre, per sort ara sembla que s'ha 'recuperat' i valorat molt més, ja era hora.

Sílvia Tarragó Castrillón ha dit...

He sentit molts elogis d'aquest llibre. A veure si puc llegir-lo, m'haurè de fer una llista perquè tenia clar el que havia de llegir ara que puc, però no dono l'abast.

Abel ha dit...

Una GRAN NOVEL.LA, tot i que va arribar un punt que se'm va fer llarga.

Rosa ha dit...

Hola Fe,
Me'l apunto a la llista, veig que tothom eldeixa be.

Llibreria L'Illa ha dit...

Indispensable

L'Espolsada llibres ha dit...

Precisament com que és tan immensa val la pena assaborir-la i pair-la a poc a poc. Jo he llegit la part I i la II i em guardo la resta per més endavant.

Mireia ha dit...

L'hauré de rellegir perquè la recordo poc, només recordo que em va agradar. Potse era massa jove, quan la vaig llegir

Anònim ha dit...

Quan el vaig llegir em va agradar, però crec que s´ha de fer una lectura relaxada.
Realment és una obra mestra.
Imma