dissabte, 14 de setembre del 2013

Instrucciones para una ola de calor





I aquest estiu que ja té els dies comptats ens ha regalat novel·les extraordinàries com aquesta, si Maggie O'Farrell ja ens va agradar amb L'estranya desaparició de l'Esme Lennox, aquí ens ha enamorat. L'autora ha assolit un grau de maduresa que es tradueix en una novel·la més ambiciosa i de la que no m'he pogut desenganxar.


La història passa durant l'onada de calor que va patir la ciutat de Londres l'any 1976. Som a casa la família Riordan, en Robert marxa ben esmorzat, el dia passa i arriba el vespre, però ell encara no ha tornat cosa que posa en alerta la seva dona, la Gretta, que sospita que res no li ha passat sinó que se n'ha anat per pròpia voluntat. La mare espantada truca als seus tres fills que ja no viuen a casa per donar-los la notícia de la desaparició, O'Farrell aprofita per donar-nos a conèixer els fills, saber on viuen i què han fet a la vida.

"Atraviesa el salón, abre la puerta principal y sale al camino particular, soslayando el oxidado esqueleto de la bicicleta que utiliza Robert. Mira a la izquierda, mira a la derecha. El gato del vecino arquea el lomo y echa a andar con refinados pasos felinos por la tapia, hacia el lilo, donde procede a afilarse las uñas. La calle está desierta. No hay nadie. Un coche rojo maniobra más arriba. Una urraca gime y se lamenta en el cielo, traza un círculo con el ala apuntando hacia abajo. A lo lejos, un autobús renquea colina arriba, un chico avanza con una moto. En algún lugar, alguien enciende una radio. Gretta pone los brazos en jarras y llama a su marido una vez, dos veces, y la tapia del jardín le devuelve el sonido."

En Michael Francis, el fill gran, viu desencantat fent de professor d'història a l'institut mentre el record d'una prometedora carrera a la universitat el turmenta i veu com el seu matrimoni va a la deriva, ja que la seva dona ha decidit abandonar el paper de mare abnegada per posar-se a estudiar de nou. La Monica, casada de ben jove, pateix la pèrdua d'un fill que amaga un secret que s'acaba desvetllant i que comporta un divorci... mentre intenta caure bé a les filles de la seva nova parella. La filla petita, l'Aoife, una adulta rebel, l'ovella negra de la família que deixa els estudis, amaga un problema no reconegut que la porta a fer vida de fugitiu. A Nova York sembla que troba el seu lloc al món i una persona que l'estima.

La desaparició del pare provoca el retrobament de la família que conviu a la casa familiar, la cerca del pare fa que les diferències entre els germans apareguin de nou i que es desvetllin alguns secrets i es trenquin els silencis que tots amaguen. Tots plegats emprenen un viatge a l'Irlanda natal de la mare per trobar el pare i acaben fent un viatge que els retorna als llocs de la infantesa, un paisatge que posa cadascú al seu lloc.

Maggie O'Farrell teixeix els llaços familiars de manera esplèndida, fent-nos viatjar del passat al present, ens manté atrapats en tot moment en una història que no vols parar de llegir. Un relat d'una família, d'un temps i una època.

*El que jo em pregunto és per què coi ningú l'ha publicada en català?

Publicada per Salamandra
Traduïda per Sonia Tapia

2 comentaris:

kweilan ha dit...

L,estic llegint i m,està agradant molt una abraçada!

Cristina ha dit...

No me la perdré :). M'agraden molt els llibres que publica Salamandra.