dissabte, 11 de juliol del 2009

Un estiu al llac







"Durant aquelles hores, que transcorrien sense que es pogués adonar del temps, en Giacomo tenia la sensació de copsar, en l'estupor d'un mut diàleg de formes, una secreta correspondència entre la figura de color mel, sobre la qual anava a batre l'ardor del sol que inundava la platja, i la barca tota fulgor lleuger en el neguit de l'aigua, que la duia, amb una onada més alta o vehement, a tocar del perill de tombar-se. L'aixecava a últim moment, amb una brusca torsió del canell. Però això era un joc, mentre que aquell diàleg, aquella correspondència reflectien alguna cosa més alta, un sentiment que no podria dominar fàcilment i que ni tan sols era capaç d'entendre".

Un bombó de xocolata intensa. Un estiu al llac, descriu l'estiu d'un nen, en Giacomo, fill d'una família benestant de Milà que passa l'estiu al llac Como. Vigevani descriu amb una dolçor i melancolia l'esclat de vida que té l'estiu i alhora la tristor que deixa quan acaba. Amb ulls de nen i una prosa que enamora descobrim les hores mortes, els passeigs en bicicleta, la coneixença de noves amistats que finiran amb l'estació, la sexualitat i la sensualitat de les tardes tòrrides, les pluges i tempestes intenses...

"Pujava la drecera que s'enfilava al puig. A l'altra banda d'una paret seca penjaven fulles amples de figuera, però sota el sol gairebé a plom l'ombra es perdia. Una sargantana va fer una correguda entre dues pedres; les abelles van desplaçar-se des de les mates d'espígol pel pendent del prat fins a les arrels d'una planta enfiladissa, al racó de la tàpia que s'enrunava."

Una novel·la breu. Val la pena no córrer i assaborir-la a tastets. Un clàssic.

Publicada per Quaderns Crema en català i Minúscula en castellà.
Traduït per Anna Casassas

8 comentaris:

Mireia ha dit...

Gràcies per la recomanació!

Marta ha dit...

Com sempre, les vostres recomenacions et posen la mel a la boca.

Rosa ha dit...

Hola Fe,
Com tot els llibres que ens recomanes, la sensació que emet és molt bona.
Una estona ja et passaré un correu. Quan fas les vacances?
Una abraçada

elisabet ha dit...

a la maleta! ;)))

Núria ha dit...

oh, ve molt de gust un llibre així a l'estiu, no?

Tonina ha dit...

Fa bona pinta aquesta novel.la. Me l'apunto per cercar-la.
Gràcies i bon estiu!!

Unknown ha dit...

Doncs ja ho he fet, en el pròxim surt tant en vida com en mort, es en una escena on apareix un cementiri, i es clar, m'ho han posat "a huevo" surt en una làpida..

Salut!

L'Espolsada llibres ha dit...

De res... espero que la mel faci apropar-vos-hi!
Elisabet, bon viatge i bons llibres.
Sí, és un llibre ideal per l'estiu perquè jo en molts fragments m'hi he sentit molt identificada.
Roger, el llibre ja l'he comprat al comercial ara ja espero tenir-lo, a l'octubre em sembla, i veure-hi aquest gat tan simpàtic.