dissabte, 24 d’octubre del 2009

Contrabandistes de la llibertat







Com diu l'Ariadna al pròleg del llibre: "Si ningú no pregunta i escolta, tot pot quedar enterrat en el silenci quan la veu s'apagui."

Per sort, hi ha gent que va estirant dels fils de la gent anònima per reconstruir un passat col·lectiu. Assumpta Montellà ja ens va emocionar amb La maternitat d'Elna, ens va fer vibrar amb El setè camió i ara recupera la memòria d’aquella gent que es jugava la vida per passar refugiats i exiliats d’una banda a l’altra del Pirineu. Montellà ens descobreix el sentit positiu de la paraula contraban a Els contrabandistes de la llibertat.

Montellà dóna veu als que fugien:

"Un consol efímer que l'endemà s'esvairia quan es van endur el pare i només ens va quedar el soroll de les botes alemanyes damunt l'empedrat. El soroll d'aquelles passes...

Potser li semblarà que això no és transcendental, però amb el pas dels anys he sabut que el més important són els detalls, un soroll, una olor... són com ressorts guardats dins teu, i quan els prems surt tota la memòria dels fets."

"Hi va haver un temps que em vaig prohibir pensar en la família, havia d'anestesiar la meva sensibilitat, no pensar en totes aquelles coses familiars d'abans que m'estovaven i es convertien en un sentiment perillós que calia foragitar si no volia patir."

També sentim la veu dels passadors o dels seus familiars:

"Va estar detingut tres mesos a la ciutadella de Perpinyà i interrogat brutalment per la Gestapo, que el va deixar mig mort. Per mediació de Pau Casals, amb el qual eren molt amics, van rebaixar el grau de presó del pare i el van portar a l'hospital de Saint Jacques. Allà hi havia menys vigilància i, finalment, se'n va poder escapar. Com va poder, va arribar a casa, va restar amagat fins al final de la guerra i ho va perdre tot."

"Quan el va deixar a la vora del foc, el meu germà somreia, però ja feia estona que no contestava les preguntes del seu portador. Estava congelat. Estava mort."

Sota les neus i enmig de les valls pirinenques van quedar-hi sepultades moltes vides, però també bocins i records d'aquells que van aconseguir fugir.

Serà un plaer sentir l'Assumpta Montellà com ens recorda totes aquestes veus a la llibreria, dijous 29 d'octubre.
PD Gràcies per la presentació d'ahir, un plaer.

Publicat per Ara Llibres

9 comentaris:

Rosa ha dit...

Hola Fe,
Sóc una gran admiradora dels llibres de l'Assumpta Montellà i com be dius, La maternitat d'Elna, ens va deixar a tot bocabadats i esglaiats amb tot el que va passar amb els refugiats republicans a França. El setè camió és una història diferent però molt interessant. Aquest, m'imagino que també serà bo, coneixen com escriu l'autora, en gaudirem! També admiro l'Assumpta pel treball d'investigació que fa per escriure aquest tipus de llibre. Com sempre Fe, has fet una bona tria.
Una abraçada.

Núria ha dit...

Quina activitat que porta l'Assumpta Montellà, eh? És bo que furguem en la història.
Que vagi bé, la presentació!

kweilan ha dit...

No conec l'autora. Me l'apunto i bona presentació!!

L'Espolsada llibres ha dit...

Kweilan descobreix les històries que explica l'Assumpta que són la història col·lectiva. Pots visitar el seu blog Sentiments a flor de pell.
La presentació va anar molt bé!

hypatia ha dit...

La presentació va ser impressionant!!
la llibreria plena de gom a gom, i l'Assumpta que ens va fer emocionar amb la potència de la seva vivència...

En arribar a casa, li vaig explicar al meu adolescent (que no m'havia volgut acompanyar), li vaig descriure l'Assumpta, la seva feina, l'ambient de la presentació, li vaig llegir passatges del llibre (que l'Assumpta em va gargotejar amb tendresa)...

En va quedar corprès. Ara, el llibre és a la seva tauleta. I ahir em dèia: és una passada, m'arriba tant a fons!! com escriu, aquesta dona....

I la llista d'espera de lectors a casa s'ha ampliat. Hauré de fer cua per poder tenir-lo a la meva tauleta...

=;)

Anònim ha dit...

llegiu la ressenya que s'ha fet del llibre al darrer número de la revista L'AVENÇ

Anònim ha dit...

Quina vergonya. M'acabo d'enterar que bona part dels continguts del llibre són una apropiació indeguda/plagi. Que en diu de tot això la nostra insigne historiadora i la gent que li aplaudeix totes les seves "gràcies"

L'Espolsada llibres ha dit...

Benvolgut anònim, l'Assumpta Montellà té un blog propi, si tens algun comentari a fer-li t'hi pots adreçar. Si estàs tan segur del que afirmes també podries signar els teus comentaris i fer que el debat sigui més ric i plural. Nosaltres parlem de llibres i no de maneres de concebre la història.

Anònim ha dit...

Precissament parlem de llibres. I resta clar que aquest llibre està assenyalat, amb proves feafents, de ser una apropiació indeguda. No m'interessa la concepció de la història. Però cal denunciar els plagis i apropiacions.
http://pensacions.blogspot.com/2010_01_01_archive.html