dissabte, 18 de febrer de 2012

La venedora d'ous


"La meva ha estat una família de pagesos generació rere generació. I de dones de pagesos. Al sac del gra de l'aviram, n'hi ha una de dibuixada. Està mirant a terra, com he vist sempre la gent del camp. No sé si vol representar que fa res en concret, però és igual, perquè, fes la feina que fes, del camp o de la casa -el menjar, repassar la roba, vigilar la mainada- estaria en la mateixa actitud: amb el cap cot. Jo, quan l'alço, acostuma a ser per comprovar el temps, per veure a la posta si l'endemà tindrem bon dia o per calcular si s'eixugarà la bugada abans no arribarà la tempesta. Per regla general, però, tinc el cap baix, com ella. Se n'ha perdut fins la memòria, de quan la meva família va començar a treballar la terra."

L'Eva és una dona jove que fa de pagesa com sempre ha fet la seva família en un mas al sud d'Alemanya, som a l'any 1936. Té dos fills i un marit que mai l'ha respectada massa ni l'ha fet sentir especial. A ell l'envien al front i els dos fills, en Karl i l'Olga, s'allisten a les joventuts hitlerianes. L'Eva s'està gran part del temps sola a la granja, no sap massa bé què passa a la resta del país i ni s'ho vol plantejar. Ignora què fan els fills, però l'Eva sí que té principis i veu com li trontollen quan sent les converses de l'Olga i en Karl, que són hàbilment adoctrinats. La seva rutina és la mateixa cada dia de la setmana, tenir cura del gra i del bestiar. El més important són les gallines i els ous que ponen per la subsistència del poble.
Un dia quan entra al galliner nota unes mans desconegudes que l'agafen, lluny d'espantar-se hi nota una escalfor, la d'en Nathanael, un jove estudiant jueu que fuig i que en el galliner troba el seu lloc segur. Eva i Nathanael viuen una història d'amor i passió que sigui per les circumstàncies o el moment els fa sentir plens de vida, l'Eva es transforma quan entra al galliner. Cada dia s'allunya més dels seus i no entén la postura dels fills, calla i es fa la bleda per poder continuar estimant i protegint el seu amant i la Mary una nena que té en acollida.

La venedora d'ous està escrita de manera planera, a vegades recorda al format dels contes infantils, amb un llenguatge concís, repetitiu i entenedor, sota l'aparença de simplicitat s'hi amaguen els pensaments d'una dona molt valenta i coratjosa. Un relat de petites històries, en una època molt difícil, que no surten mai als llibres d'història però que en són part indestriable.

Publicat per La Magrana/Nabla
Traduït per Rosa M. Calonge

4 comentaris:

Anònim ha dit...

El vaig llegir fa uns quants anys i em va semblar deliciosa i exquisida, amb una prosa agredolça i sensual i dotada d'una extraordinària sensibilitat.
Bona ressenya.

Anònim ha dit...

Ui! Fa molt temps que el vaig llegir.
Entrenyable la protagonista i tot el món del galliner.
L´autora vol recordar el pensament de Hitler i les fatals conseqüències que se´n van derivar, marit a la guerra i pensament del fills.

Imma C.

線上免費看a片 ha dit...

線上免費看a片
免費a片AV女優
成人校園a片
a片情報站
a片貼圖區
免費a片
色女a片群
免費無碼a片
夫妻做愛a片直播
成人校園a片

色情網站 ha dit...

免費a片下載無碼
線上免費試看短片a片
a片免費看
a片下載
a片寫真
免費試看短片a片
a片
免費a片下載
校園美女a片影音視訊網
a片免費看