diumenge, 21 de desembre del 2008

84, Charing Cross Road


Últimament només he parlat de novetats i la pila dels pendents no baixava o sigui que mirant-la he repescat 84, Charing Cross Road. I ara em pregunto per què no l'havia llegit abans? M'ha captivat, hi he caigut de quatre potes. Ara entenc que hagi esdevingut un llibre de culte pels amants dels llibres.

"¿Tens el Viatge a Amèrica, de Tocqueville? Vaig deixar el meu a no sé qui i mai més me l'ha tornat. ¿Com és que hi ha gent a qui no passaria mai pel cap robar res i que en canvi es pensa que robar llibres és del tot admissible?"

Helene Hanff viu a Nova York en un pis que li cau al damunt ple de llibres i cendrers. Escriu guions i fa de traductora per guanyar-se la vida. Estima els llibres per damunt de tot i d'aquesta estimació neix una relació epistolar amb una llibreria de vell, Marks & Co., mítica a Londres, ubicada al 84 de Charing Cross Road.

Al capdavant de la llibreria, Frank Doel, tot un senyor anglès, tímid, que comença a respondre les cartes de Helen que sol·liciten llibres. El que comença com una relació comercial esdevé una relació d'efecte personal amb tots els treballadors de la llibreria, en especial amb en Frank i la seva dona.

Una història que exemplifica la relació que m'agrada mantenir amb els meus clients. Una relació que evidentment no és la mateixa perquè les cartes que rebem són dels bancs, però sí que els correus electrònics, els comentaris als blogs i les postals d'arreu que m'acompanyen a la llibreria em fan sentir, una mica, com si fos a la mítica Marks &Co. 84, Charing Cross Road.

Publicada per Empúries en català i Anagrama en castellà

19 comentaris:

kweilan ha dit...

Tens raó. És un llibre preciós que jo vaig conèixer quan vaig veure l'obra de teatre basada en aquesta novel.la. Tant em va agradar que en un viatge a Londres posterior vaig anar al número 84 de Charing Cross on hi havia aquesta llibreria. Ara hi ha una pizzeria i com a record de la llibreria, només queda una placa.

Anònim ha dit...

Hola,
no m´estranya que t´hagi agradat, tant el llibre com l´obra de teatre em van agradar molt. Encara veig la Carme Elies i en Minguell fent unes actuacions per recordar.

BON NADAL!!
Bones lectures!!!

Gràcies per compartir les teves lectures
Imma

digue'm ariadna ha dit...

... És d'aquests llibres que no cansen. La pel.lícula és realment molt acurada, i en Hopkins està genial en el paper mesurat de Frank Doel, i l'Anne Bancroff és una Helene molt creible. L'obra de teatre va estar força bé, amb la Carme Elias i en Josep Minguell, dirigida per Isabel Coixet (però, personalment, em va agradar més ella que ell)...

elisabet ha dit...

Hola!
És un llibre absolutament imprescindible, un regal de reis fabulós per a lletraferits i no tant... :p
Petonets!

L'Espolsada llibres ha dit...

Veig que compartim fascinació pel llibre i la història... ja he demanat la pel·lícula al tió o als reis :)
Bones festes i gràcies per ser-hi!

Fe

Mireia ha dit...

Fa temps que dic que el vull llegir, perque tots el deixeu molt bé però ni tant sols l'he comprat encra.
És que hi ha tantes coses per llegir i tant poc temps per llegir-les...

Bones festes!

Unknown ha dit...

Un dels que fa temps que vull llegir ;-)

Núria ha dit...

Ostres, a mi em falta tot! M'heu posat el caramel a la boca...

L'Espolsada llibres ha dit...

Aquest llibre passa xiulant, no cal massa temps i el que li dediques és molt gratificant.
Núria, si vols el poso a la llista que tens per si els reis passen per la llibreria :)

Anònim ha dit...

A mi la pila de llibres pendents cada cop se'm fa més gran, però aquest fa bona pinta!! (bé, com tots els que hi ha per aquí).

Assumpta Montellà i Carlos ha dit...

Fe,
posem el llibre a la llista per Reis. Passaran per la teva llibreria,
Bon Nadal,
Assumpta

L'Espolsada llibres ha dit...

Assumpta, espero aquests reis doncs ;)

jomateixa ha dit...

Ja m'ha enganxat només amb el comentari. Quan afluixi la llista de pendents, serà el primer que buscaré.

L'Espolsada llibres ha dit...

Els reis em van portar la pel·lícula i és una molt bona adaptació, amb l'Anne Bancroft i l'Anthony Hopkins com a protagonistes, també us la recomano.

Anònim ha dit...

És un gran llibre. Els que el tenen pendent, que no ho dubtin.

mercè ha dit...

M'estic acabant Jardí vora el mar de la Rodoreda i tant bon punt el deixi, començaré amb 84, Charing Cross Road. Estic a casa lesionada, i per tant, tinc més temps per llegir!! jajajaj em vé molt de gust, una abraçada

Biel Barnils Carrera ha dit...

Ep, Fe! Me'n parlaves l'altre dia i no el recordava però ara llegint la teva entrada sí que el recordo. No l'he llegit però me'n van parlar molt d'aquest llibre.
Una amiga em deia que m'hauria d'agradar necessàriament perquè parla sobretot de l'amistat i de l'amor pels llibres. L'hauré d'acabar llegint tard o d'hora.
Ara penso que una cosa que ens passa als lletraferits és que ens encanta planificar ni que sigui mentalment els llibres que llegirem, una part dels quals no llegirem mai, però ens excita la idea, llegiré això i allò, i després aquell i com no, aquell de més enllà. I el de més ençà.
Salut i Lectures a tots els Espolsats i Espolsades d'aquest llamp de blog ;)

MERCE ha dit...

Fa uns mesos que el vaig llegir, un llibre excepcional, emocionant i emotiu....Després de llegir-lo em vaig saber que hi havia la pelicula, així que la vaig buscar i també em va semblar explendida...Si algun dia torno a Londres buscaré el carrer per veure si més no la placa que heu comentat...

Salvador ha dit...

No n'havia sentit a parlar, però ja veig que l'haig de posar a la meva llista de llibres per llegir... que, ai làs, cada dia és més llarga...
Una salutació