divendres, 29 d’agost del 2008

A la platja de Chesil


Ian McEwan, A la platja de Chesil, aparentment una història senzilla. A l'Anglaterra dels seixanta, Florence i Edward, una parella acabada de casar, encaren la nit de noces.

"Eren joves, cultes i, tots dos, verges aquella nit, la seva nit de noces, i vivien en una època en què una conversa sobre problemes sexuals era del tot impossible."

El que podria semblar un argument corrent serveix perquè McEwan estiri el cabdell d'una història delicada i captivadora. Un fet, la pèrdua de la virginitat; dues persones que s'estimen, però que no gosen expressar el que senten; uns cànons socials que han fet mal i uns silencis pertorbadors.

McEwan traça un relat a través del pensament de tots dos protagonistes, és la ment de cadascú que ens va descrivint el que viuen en tot moment. Dues persones que s'estimen amb bogeria, però que durant la nit de noces descobreixen que no saben què pensen l'un de l'altre i el més trist són dos desconeguts.

"Per primera vegada, podia associar l'amor que sentia per l'Edward amb una sensació física definible, tan irrefutable com el vertigen. Abans només havia conegut un brou reconfortant d'emocions càlides, una gruixuda manta d'hivern plena d'amabilitat i confiança."

McEwan amb poques pàgines en té prou per descriure'ns amb detall dues maneres d'entendre el mateix amor, tan distant, que pren camins oposats. Continuaré llegint McEwan, m'ha agradat.

Per cert, avui
fa un any que aquest blog camina, m'agrada mirar enrere i veure que una part del meu primer post encara és vigent, que encara m'il·lusiona:
"
Triar un llibre o recomanar-lo no és gens fàcil, i tenir temps per llegir-lo i compartir-lo encara menys. Amb aquest blog vull deixar constància dels llibres que per un motiu o altre m'han agradat, captivat, atret... no necessàriament han de ser novetats, sinó llibres que estan esperant que algú els doni una oportunitat i que la màgia del boca-orella funcioni."

12 comentaris:

Mireia ha dit...

Moltes Felicitats!!!!
I segueix fent-nos recomanacions que sempre va bé tenir un llibreter de capçalera , encara que sigui virtual

digue'm ariadna ha dit...

... Feliç aniversari! Escollir una lectura, llegir el llibre i aturar-se aquella estona necessària per a que frases i paraules ens omplin del seu regust i les imatges es gravin lentament en el record, fan que d'alguna manera alguna cosa es remogui dins nostre i que aquest desig, de compartir i de parlar-ne, esdevingui un punt de trobada però també, una finestra oberta que ens pot permetre conèixer a altres lectors i altres lectures...

elisabet ha dit...

per molts anys!!! i que duri, la màgia del teu bloc funciona!

Núria mg ha dit...

Per molts anys!
Pel que sembla les coses ja es tornen a posar en marxa :)
Ian McEwan és dels que tinc ganes de descobrir literàriament, tot i que les seves històries audiovisualment parlant ja m'han captivat.

SU ha dit...

Felicitats, moltes!!!

Et llegim i ens encanta descobrir noves lectures i nous móns a través dels teus comentaris.

Endavant l'Espolsada!

Petó,

SU, uff, per fi és divendres!

Anònim ha dit...

Moltes felicitats pel primer any! I gràcies per les moltes recomanacions ;-)

Montse ha dit...

Una felicitació per a l'Espolsada, per assolir aquesta primera fita d'un primer any. Com a la vida d'un infant, el primer any aporta molts avenços que ja són per sempre.FELICITATS!
Però encara més una felicitació per a tots nosaltres,els que podem gaudir de l'Espolsada. Que per molts anys més puguem compartir i participar en aquest espai literari.

Gràcies per fer-ho possible!!!

L'Espolsada llibres ha dit...

Gràcies a tothom! Si bé hem aconseguit que ens llegissin per la xarxa, l'objectiu d'enguany és que la clientela de llibreria entengui el blog com una extensió de la feina que fem a l'Espolsada.
De totes maneres, us recomano aquest llibre de McEwan.
Gràcies!

Jordi Gonzalez ha dit...

Precissament un dels llibres que estic rumiant començar per quan acabi la meva lectura actual.

Afegeixo la teva puntuació positiva que neutralitza alguna de negativa que tenia el llibre.

Per cert, felicitats.

Unknown ha dit...

a mi m'encanta fer servir el boca orella per parlar de llibres!!!!!

perquè m'agrada compratir allò que els llibres em fan sentir!

bajoqueta ha dit...

Felicitats per l'any.
I en quant al llibre, he llegit altres d'ells molt millors, em va decebre una mica este. Però he llegit crítiques en tots dos sentits.

L'Espolsada llibres ha dit...

Bajoqueta, jo era el primer McEwan que llegia i m'ha sorprès com només d'un fet particular treballa tota la història. Continuaré llegint-lo.